A neten számos definíciót találhatsz, de nem mindegy, hogy melyiknek hiszel! Szerintem ez egy ROSSZ példa:

“A coaching egy személyre szabott “tanácsadási” módszer, amelynek a lényege, hogy nem ad tanácsot….”

😀 Ezt most aztán jól megmagyarázta, ugye?! Én így fogalmazom meg a coaching lényegét:

“Olyan bizalmi támogató folyamat, amely a coach és az ügyfél együttműködése által, az ügyfél céljainak elérése érdekében zajlik.”

Mit jelent ez?

“Bizalmi folyamat”

A coach saját üzleti elismertségét veszélyezteti, ha titoktartási esküjét megszegi, az ügyfél is önmagának árt, ha csupán szerepet játszik a coaching során, mert ebben az esetben nagy valószínűséggel nem az őt valóban kielégítő eredményhez jutnak.

“Támogató folyamat” 

A coach minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja az ügyfelét és a helyzetértékelés, az alternatívák keresése, a döntéshozatal illetve a megvalósítás az ügyfél hatásköre.

“Az ügyfél céljainak elérése érdekében” 

Itt jegyzem meg, hogy az eredmény majdani mérhetősége miatt gyakran a cél megfogalmazásával illetve pontosításával indul a folyamat.

Mik az eszközök?

Rendkívül színes a paletta. Az alkalmazott coaching módszertanok, a vizuális és/vagy gondolatébresztő gyakorlatok, a kérdezéstechnika, testbeszéd, rendszerezés stb., mind-mind személyre szabottan jelennek meg a coaching ülések során. Ezek segítenek abban, hogy személyiséged egyediségét kibontva akár önmagad számára is meglepő következtetésekre juss, eddig ismeretlen tartalékokra bukkanj és új megoldásokat találj.

Egyrészt abban rejlik a coach hatékonysága, hogy megtalálja és alkalmazza azokat az eszközöket, amelyek az adott ügyfelénél célravezetőek.

Mi lehet a coaching témája?

Lényegében bármi, amiben az ügyfél támogatást kér és a coach vállalja a támogató szerepet. Együttműködésük céljának pontos meghatározása a folyamat alapköve. Ezt hívják szerződéskötésnek.

Beszélnek life (magánéleti) és business (üzleti) coachingról.

Úgy gondolom, hogy ez főként a mindent behálózó rendszerezési igény és a coach irányultsága alapján van így megkülönböztetve. Mivel azonban mindannyian egész emberek vagyunk; magánéletünk hatással lehet az üzleti életünkre és fordítva. Ezért nem kell csodálkozni, ha mindkét terület felmerül egy coaching folyamat során. Természetesen csak abban az esetben, ha az ügyfél ehhez hozzájárul.

Néhány példa:
Life coaching: diéta, új szokás kialakítása (pl. életmódváltás), krízishelyzetek megoldása (pl. élet a válás után) stb.
Business coaching: karrier, időgazdálkodás, motiválás, delegálás stb.
Mindkettő: reális önismeret, érdekérvényesítés, kommunikáció stb.

Meddig tart a coaching?

Vannak, akiknél az eredmény eléréséhez elegendő egyetlen beszélgetés is (ami körülbelül egy-másfél óra)! Az a tapasztalatom, hogy ez még elsőre bonyolultnak tűnő ügyekben is előfordul.
Másoknál a változáshoz több idő is szükséges lehet.

Azt látom, hogy 3-6 coaching ülés átütő sikert hoz azoknak az életében, akik elköteleződnek a céljuk mellett és a találkozók közötti időben is foglalkoznak a témával.

3-6 találkozó fél évnél hosszabb időszakot csak akkor ölel át, ha az ülések között valamiért sok időnek kell eltelnie, vagy ha egy nagyobb célkitűzés eléréséhez részcélok sorozatán dolgozunk együtt (például egy hosszabb projekt kapcsán).

Hogyan kell elképzelni a munkát?

Találkozhatunk személyesen és online felületen egyaránt. Az első, pontosabban a coaching szempontjából a nulladik beszélgetés arra szolgál, hogy megismerjük egymást.
A coach a személyiségével is dolgozik. Ha úgy érzed, hogy nem tudnál nyíltan beszélgetni valamelyikükkel, akkor érdemes tovább keresgélned. Ezért azt javaslom, hogy nézz körül, hogy kikhez fordulhatsz, vedd fel néhányunkkal a kapcsolatot és úgy dönts arról, hogy kivel osztod majd meg a gondolataidat, terveidet, kérdéseidet!

Ha engem választasz és én tudom vállalni a feladatot, akkor egyeztetjük a részleteket, valamint a helyet és az időpontot a starthoz. Én rugalmas vagyok, szeretek új helyeket megismerni online és offline egyaránt. 🙂

A coaching ülés helyszíne éppúgy lehet a munkahelyed, mint egy kávézó, de számos lehetőséget tudok én is felkínálni.

Mi fog történni?

Te elmondod ami foglalkoztat és én pedig kérdezek. Beszélgetünk, közben pedig vizuális és egyéb eszközöket használunk, hogy minél inkább inspirálódhass.

Régi és új nézőpontok alapján is értékeled a helyzetet, felméred az erőforrásaidat/lehetőségeidet, döntesz, tervezel,
megvalósítasz és ünnepelsz!
Én pedig végig támogatni foglak a folyamat során, hogy még
hatékonyabb lehess. 🙂

Itt érsz még el engem.